Boyun 7 omurgadan oluşur. Bu omurların vazifeleri beyinden gelen sinirleri bedene yaymaktır. Kimi zaman kemikleri bağlayan kıkırdak doku zarar gördüğünde ağrıya neden olmaktadır. Bu ağrı kas, tendon veya sinirlerde boyun bölgesinde görülen bir rahatsızlıktır. Boyun ağrısı çok sık karşılaşılan ağrı türlerinden biridir. Ağrı genellikle aniden başlamaz, zaman içinde yavaş yavaş artar. Zamanla omurgada meydana gelen dejenerasyon ağrıya neden olur.
Boyun Ağrısının olası sebepleri arasında şunlar zikredilebilir; Duruş bozukluğu
Boynumuzu yanlış kullanmamız,tüm yükü tek kola vermek, oturuş noksanlığı, yüksek konumda yastık kullanmak gibi.
Boyun burkulması; kaza veya boynu zorlayan ani hareketler neticesinde meydana gelebilir. Kas spazmı
Boyun fıtığı, Disk dejenerasyonu,Kireçlenme, Boyun tümörleri,Romatizmal hastalıklar, Ruhsal sıkıntılı bir yaşam,Fibromiyalji veya romatoid artrid gibi hastalıklar
Boyun ağrısında tanı koyma metodları, Kan testi, Röntgen, Bilgisayarlı Tomografi (BT),MR veya MRI,EMG.
Boyun Ağrısı olanlara Tavsiyeler;Doktorunuza ilettiğiniz bilgiler tanının doğru koyulması açısından oldukça önemlidir. Ağrınız ne zamandan beri süregeliyor,
Ağrınız ne sıklıkla yaşanıyor, Ağrınızın şiddeti hangi boyuttadır ve boynunuzun hangi kısmında meydana geliyor, Ağrı kolunuza da vuruyor mu,
Kollarınızda veya ellerinizde uyuşma var mı, Daha önce tedavi süreci geçirdiniz mi, gibi soruları doktorunuzdan duymanız oldukça muhtemeldir. Bu sorulara önceden hazırlanarak, düşünerek doğru bir şekilde cevaplamanız teşhisin koyulması açısından oldukça önemlidir.
Boyun ağrısınıhafifletmenin yolları; İlk olarak boyun ağrısından muzdaripseniz mutlaka bir hekime başvurmalı, boyun ağrınızın nedenini bilmelisiniz. Tedavi sürecini erken başlatmak her hastalıkta olduğu gibi boyun ağrısında da çok önemlidir. Sürekli araba kullanıyorsanız ara verin. Bilgisayar başında iş yapmayı, ya da bilgisayar başında oturduğunuz süreyi azaltın. Sık sık ve uzun zaman telefonla konuşuyorsanız bir kulaklık kullanmanızda yarar var. Telefonu kulağınız ve boynunuz arasına sıkıştırarak konuşmaktan kesinlikle kaçının.
Eğer bütün gün oturarak, masa başında iş yapıyorsanız bir hekime danışarak boynunuz için gergin duruma getirecek hareketleri öğrenin. Omuzlarınızı aşağı ve yukarı belli aralıklarla hareket ettirin.
Boynunuzdaki ağrıyı arttırmamak için yemek yedikten sonra hemen uyumaktan imtina edin. Yüksek yastıklar yerine boynunuza uygun, mümkünse ortopedik bir yastık kullanın.
Boyun Ağrısında Acil Müdahale gereken durumlar; Boyun ağrılarınıza ateş,göğüs ağrısı, titreme,şiddetli baş ağrısı, uyuşukluk,bulantı, çene ağrısı,boyunda tutulma, veya nefes alırken güçlük eşlik ediyorsa acilen en yakın hastaneye gidilmesi gerekir.