Romatizma Rahatsızlıkları milyonlarca insanın muzdarip olduğu, oldukça ağrılı hastalıklardır. Kaslarda ve eklemlerde iltihaba, ağrı ve şişliklere neden olabilmektedir. Romatizmal hastalıkların teşhisi bazen halk arasında bilinç dışı yöntemlerle belirlenmektedir. Dünya Sağlık Örgütünün yaptığı açıklamalardan çıkan sonuca göre romatizmal hastalıklar en çok karşılaşılan hastalık çeşididir. Birçok çeşidi vardır ve hepsinin tedavi yöntemi birbirinden farklıdır. Hastalığın teşhisinin bir profesyonel sağlık uzmanı tarafından konulması ve tedavi sürecinin yürütülmesi gerekmektedir. Bu nedenle herhangi bir romatizmal hastalıkla alakalı şüpheniz varsa bir uzmana aciliyetle danışmanız gerekir. 100den fazla romatizmal rahatsızlık çeşidi bulunmaktadır ancak yalnızca birkaçının nedeni bilinmektedir. Bedenin tüm eklemlerinde romatizma görülebilmektedir.
En çok görülen eklem hastalığı çeşidi Osteoartrit (Kireçlenme) dir. Sıklıkla kalça,omurga,diz ve el bileğinde görülür. Bu rahatsızlığa sebep olan durum mafsal kıkırdağının aşınması ve zamanla kaybolmasıdır. İltihaplı olmayan romatizma çeşididir. Genellikle 40 yaşında sonra ortaya çıkmaktadır. 40 yaşından genç kişilerde görülme ihtimali çok azdır. 70 yaş üstü bireylerin çoğunda kireçlenme gözlemlenebilmektedir. Eklem yaralanmaları, yaş faktörü, aşırı kilolar, eklemlerin etrafında bulunan kasların güçsüz olması, kalıtsal yakınlık, osteoartrit üzerinde etkili risk faktörleridir. Osteoartrit tanısı koyulurken kan testi, kemik görüntüleme tanısı, MR veya BTden faydalanılır. Eğer osteoartrit tanısı aldıysanız; doktorunuzun tavsiye ettiği egzersizleri gereği gibi uygulamanız, fazla kilolarınızdan kurtulmanız, ortopedik pabuçlar giymeniz, size ağrı hissi veren hareketleri yapmaktan kaçınmanız size fayda sağlayacaktır.
Romatoid Artrit yani halk dilinde iltihaplı romatizma olarak anılır. Kadınlarda görülme oranı daha fazladır. El ve parmak eklemlerinde görülür. Sabah ve akşamları eklem ağrıları, sabahları meydana gelen ve 15 dakikadan fazla süren eklemde şişme ve tutulmalar hastalığın işaretleri arasındadır. Romatoid Artrit parmaklarda görünüm bozukluklarına, parmak uçlarında aşağıya doğru eğik bir görünüme sebep olabilir. Bunun yanında birçok rahatsızlıkta olduğu gibi yorgunluk ve halsizlik hissi İltihaplı Romatizmada de görülmektedir. Romatoid Artrit teşhisi koyulurken; 15 dakikadan fazla süren sabah uyuşmaları, eklemlerde şişlik, eklemlerde iltihap, kanda romatoid faktör bulunması gibi etkiler incelenmektedir. Fiziksel muayene ve röntgen gibi yöntemler kullanılır. Romatoid Artrit hastalığında erken teşhis oldukça ciddi bir önem taşımaktadır. Tanının erken konulması tedavi sürecinin bir an önce başlamasına, bu da eklemlerde meydana gelen duruş bozukluklarını ve fonksiyon kayıplarını engellemeye yardımcı olur.
Lupus; Deri tüberkülozu olarak zikredilir. Eklemlerde sertlik, yorgunluk ve halsizlik hissi, sabahları hissedilen eklem sertlikleri, simetrik eklemlerin benzer şekilde ağrıması, eklemlerde ağrı ve şişlik lupusun belirtilerindendir. Lupus teşhisi koyulurken özel kan testlerinden yararlanılmaktadır.
Ankilozan Spondilit de İltihaplı bir romatizma çeşididir. Omurgada sabitlenme ve sertleşme olarak oluşur. Çoğunlukla bel,leğen ve kalça kemiğinde ortaya çıkar. Kalça ve belde meydana gelen gittikçe şiddeti artan ağrılar, kürek kemikleri ile boyun arasındaki bölgede meydana gelen ağrılar, dinlenme ardından sırtta oluşan tutulma, sırtın altında başlayan ağrının kademe kademe yukarı bölgelere çıkması, Ankilozan Spondilit işaretleri arasında yer almaktadır.
Tedavi için öncelikle yukarıda tanımı yapılan tüm bu rahatsızlıkların oldukça yaygın olduğunu bilmeniz kendinizi yalnız hissetmemeniz bakımından önem taşımaktadır.
Romatizma rahatsızlıklarında da uygun tedavilere başvurduğunuz sürece kaliteli bir yaşam sürebilirsiniz.
Romatizmal ağrılar için ağrı kesici almadan önce alanında uzman bir hekime başvurmalısınız. Doktorunuzun belirlediği spor alıştırmalarını düzenli olarak uygulamalısınız. Depresyondan uzak kaliteli bir yaşam sürmelisiniz. Bu konuda psikolojik destek almanız size fayda sağlayabilir. Sağlıklı gıda tüketmeli ve ideal kilonuzu korumalısınız. Eklemlerinizi korumalı ve sizi zorlayacak aktivitelerden kaçınmalısınız.